Hasznos információk
Kapcsolat
English version

Fenőkő vásárlás előtt...
Jogosan merül fel a kérdés fenőkő vásárlás előtt, hogy a kínálatból mégis melyik legyen az, amelyik a legjobban megfelel az igényeknek, melyik kőre is van valójában szükség.

Alapvető szabály, hogy a késélezésnél mindig a durvább, nagyobb szemcséjű csiszolóanyagtól - amely jelen esetben ezeknél a köveknél a SiC, azaz a szilicium-karbid - haladunk az egyre apróbb szemcséjű csiszolóanyagot tartalmazó fenőkövek felé, amelyek egyre kisebb nyomot - barázdát -hagynak a késpenge felületén.

Ha a fenőköveket kellene kiválasztani használhatóságuk szerint, akkor talán érdemes az alábbi csoportosítást megfontolni:
Professzionális felhasználás, nagyobb kések: HCA
Kőtisztításhoz, hordásra, terepre, metszőollókhoz: HCC vagy HCP
Pedikür és manikür eszközök: HCJ vagy HCZ
Borotvához: HCR

Ha a fenőköveket kellene kiválasztani szemcsefinomság alapján, akkor talán érdemes az alábbi szerint:
1 fenőkő: HCJ400
- Henteseknek vagy bicskákhoz tökéletes választás egyköves megoldásnak.
1 fenőkő: HCA600
- Ez elegendő egy viszonylag jól karbantartott, kicsit eltompult élű kés rendberakásához, napi szintű élezéshez, élkarbantartáshoz. Mikrofogazott élt ad.
2 fenőkő: HCA280, 600
- Gyors profilozás a 280-as fenőkővel, a többi az egykövessel azonos. Kerámiakések élezéséhez ideális párosítás.
3 fenőkő: HCA280, 600, 1000
Non plus ultra: HCA180, 280, 400, 600, 1000, 1200, 1500
- Ha valaki a teljességre vágyik élezés közben.
Mindegyik megoldáshoz tisztítókőnek a HCC180-as tisztítókő az ajánlott.
Víz vagy olaj?
Víz. Vagy olaj. A fenőköveknek mindegy, a döntés a Tiéd. Sok esetben kényelmesebb a víz használata - gyorsan szárad, nem pecsétel, nem körülményes a használata, viszont van, amikor az olaj a jobb választás - pedikűrös eszköz például vagy szénacél penge. Az sem gond ha vízzel kezdet el használni, nyugodtan áttérhetsz utána az olajra - ez az egyszerűbbik eset, csak várd meg, amíg kiszárad ( sütőben fel is gyorsítható akár 250 fokig.:) ). Az olaj bármilyen szervetlen olaj lehet ( WD40, műszerész olaj), étkezési olajok használata nem javalott, mert a szerves anyagtartalom miatt avasodnak, koegulálnak idővel. Az olajjal való kezeléshez nem kell beáztatni, elég csak a felületére csepegtetni az olajat, egy idő után telítődik a porózus anyagszerkezet, így csak annyi olajat vesz fel, amennyi benne is marad és így nem fog folyni belőle a felesleg. Az olajjal kezelt fenőkő felülete is tisztítható vízzel, hiszen impregálva van olajjal. A HCC180-s tisztító kő használható hozzá szintén.

FEPA F vagy JiS?
Sokakat megtéveszthet a sok különböző jelölés a különböző gyártók fenőkövein. Ilyenkor merül fel a kérdés, hogy melyik is az igazi? Mindkettő. A FEPA F szám az európai szabvány szerinti méretjelölés, a JIS a japán szabvány szerinti méretjelölés, az a szám amivel a mikronban meghatározott nagyságú szemcséket jelölik. Például a 2 mikron nagyságú szilicium-karbid szemcsét az európai szabvány F1500-nak jelöli, a japán szabvány JiS6000-nek.

Fenőkő vásárlás után...
Először is szeretnék gratulálni az új fenőkőhöz, és köszönetet mondani, hogy a termékemet választottad. És itt, megragadva az alkalmat, szeretnék pár hasznos tanácsot adni a használatukhoz, hogy sokáig szolgáljanak maximális hatékonysággal ezek az eszközök.
Mindegyik fenőkő a kínálatban, magas hőfokon égetett kerámiakő, amelynek nem árt semmilyen háztartási sav vagy lúg. A fenőkövek vizes fenőkövek, azaz célszerű a használat előtt rövid időre vizbeáztatni (kb. 10-15 perc), illetve addig, amíg buborékok szállnak fel a vízben a fenőkőről.

A vízből kivéve valamilyen csúszászgátló felületre helyezzük (háztartási törlőszivacs, konyharuha, rongy, háztartási papír kéztörlő, félkör alakú szilikon bútorütközőgomb). Akkor jó, ha fenőkő felületén megáll a víz.
A fenőkövet elhelyezhetjük magunk előtt akár 45 fokban elfordítva, így kényelmesebben fenhetünk rajta. Egyenletes, lassú mozdulatokkal dolgozzunk, hogy tartani tudjuk az élszögeket. Ez lehet egy húzással végighúzva vagy a japán módszer szerint "satírozva" a késpengén.
A megfelelő módszert mindenki magának választja, van akinek az éllel előre tolás a megfelelő, van akinek a késfokkal előre fenés.
Ahogy finomítunk a fenőköveken sorban, egyre kisebb nyomással nyomjuk a fenőkőre a késpengét, ez mindkét esetben is igaz.
Fenés után tisztítsuk meg a fenőkő felületét a HCC180-as kis kővel. Használat után tegyük szárazra a fenőköveket, ha benne hagyjuk a vízben, síkossá válhat az algásodás miatt.

• A folyamatos termékfejlesztés érdekében az előzetes értesítés nélküli változtatás jogát fenntartom a termékek összetételében, kialakításában, méretében. A fenőkövek felülete az égetés következtében, eltérhet a síktól. • Ezeknél, az egyedi, kézzel csiszolt fenőköveknél a valós méret (+-) eltérhet a jelzett mérettől.
• A fenőkövek felületén esetlegesen látható mintázat nincs befolyással a fenési tulajdonságokra. • A szemcseméretek FEPA szerinti számozással megadva. • A JIS a Japan Industrial Standard szerinti számozást mutatja a FEPA szemcseméret alapján!

Forgalmazók / Distributors
2018 © Minden jog fenntartva - Balogh Attila